@ flammeriHier einige sehr frostharte Sorten, die z.B. noch in Weißrussland und in den Baltenstaaten angebaut werden:Super mrozoodporne odmiany na wino czerwoneBaltica .Ta nowa, rozpowszechniana w USA nazwa dotyczy wyhodowanej w byłym ZSRR odmiany, znanej jako Varajane Sinine w Estonii lub Hasansky Sladky (Kazańska Słodka) na Łotwie i w Rosji. Znosi bez uszkodzeń mrozy do co najmniej
–35ºC, dojrzewa nawet w Estonii pomiędzy końcem sierpnia i połową września, ma bardzo wytrzymałe kwiaty. Z oficjalnych degustacji przeprowadzonych w piwnicy Toma Plochera w Minnesocie przez licencjonowanych specjalistów wynika, że może być w pełni wartościowym surowcem do wyrobu dobrej jakości czerwonego wina stołowego, zwłaszcza przy użyciu maceracji węglanowej. Sabrevois. Krzyżówka wyhodowana przez Elmera Swensona, znosząca bez uszkodzeń mrozy poniżej
–35 stopni i odpornych na niepogodę kwiatach. Materiał na przyzwoitej jakości wino, jednak o małej zawartości tanin i poziomie cukru rzadko przekraczającym 180 g/l, ale bardzo ciemnym kolorze i ciekawym owocowym aromacie. Jest to odmiana średnio wczesna i w najgorsze lata może nie w pełni dojrzewać (można ją wtedy wykorzystać na aromatyczne wino różowe). St.Croix. Siostra Sabrevois, o nieco mniejszej mrozoodporności (
-32ºC), ale równie wytrzymałych kwiatach i do tego dojrzewająca o tydzień wcześniej. Wino jednak gorszej jakości, brakuje mu ciała i tanin, co należy korygować przez kupaż. Często pojawiają się nie przez wszystkich lubiane tytoniowe aromaty. Dobre wino stanowi samociek, można je też uzyskać dzięki maceracji weglanowej. Marechal Foch. Ta znana od lat krzyżówka, w wersji w pełni dojrzałej, zwłaszcza na starszych krzewach, w korzystnych warunkach może dać bardzo dobrej jakości wino o głębokiej barwie, przyzwoitych taninach i owocowym aromacie. W opinii niektórych autorów amerykańskich potrzebuje bardzo wiele ciepła i długiego okresu dojrzewania. Polskie doświadczenia na Podlasiu wskazują, że i w naszym klimacie może dojrzewać całkowicie. Wytrzymuje mrozy do
–29/-32ºC, kwiaty ma odporne na niepogodę. Różnice obserwacji amerykańskich i europejskich mogą wskazywać, że ta stara odmiana wytworzyła już odrębne klony.Odmiany na białe wino nie wymagające okrywania nawet w najchłodnijszych regionach PolskiSkujins 675 (Moskovskij Ustoicivyj). Odmiana wyprowadzona w Rosji i spopularyzowana w krajach nadbałtyckich. Dojrzewa na Łotwie w połowie września. Mrozoodporność do co najmniej
-30ºC. Mimo wczesnej pory dojrzewania, późno rozwija pąki i kwitnie (kwiaty bardzo odporne), co jest ważną zaletą w strefach nękanych przez przymrozki. W zależności od stopnia dojrzałości, wytwarza różnorodne aromaty, często przypominające owoce egzotyczne. Delisle. Bardzo wcześnie dojrzewająca odmiana na złożone białe wino dobrej jakości, o mrozoodporności przekraczającej
–30ºC. Kwiaty odporne. Nie wolno jednak dopuszczać do przejrzewania gron, gdyż pojawia się wówczas przykry aromat naftowy. Louise Swenson. Jak nazwa wskazuje, hybryda wyprowadzona przez Elmera Swensona. Odporna na mrozy poniżej
-40ºC (kwiaty także bardzo wytrzymałe), wcześnie dojrzewająca. Daje wino o delikatnym kwiatowym aromacie, pozbawione cech labruski. ES 6-16-30. Kolejna wcześnie dojrzewająca krzyżówka Elmera Swensona o wytrzymałych kwiatach, odporna na mróz do co najmniej
-35ºC. Daje wino niezbyt bogate, ale wyróżniające się przyjemnym muszkatowym aromatem. Übersichtlicher ist es unter:
http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... mid=79Auch ohne Polnisch-Kenntnisse kann man den Sortennamen und die Frosthärte ablesen. Die Sortennamen sind mit Sortenbeschreibungen verlinkt.Achtung: Ab Sorte Rondo ist keine allzu große Frosthärte mehr.Aber wo man diese Sorten beziehen kann - das weiß ich nicht.
